2018 yılında yeni bir uygulama başlatılarak Eğitim Analiz ve Değerlendirme Raporları Serisi'nden raporlar yayımlamaya başladı. Bu serinin ilk değerlendirme raporu, Kasım 2018'de "Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Görünümü" başlığıyla yayımlandı.
Raporlar serisinin yürütücülüğünü yapan Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, tüm süreçleri verilere dayalı değerlendirmek ve kamuoyuyla paylaşmak istediklerini söyledi.
"Bu bizim için hem hesap verebilirlik ve şeffaflık açısından hem de eksikliklerin görülmesi ve dolayısıyla süreçlerin iyileştirilmesi açısından çok önemli." diyen Özer, bu raporlarla iyileştirme yapılacak alanların veriye dayalı daha net görülebildiğini vurguladı.
Diğer taraftan atılan adımların ve başlatılan projelerin sonuçlarını da net şekilde izleyebildiklerini anlatan Özer, "Eğitimle ilgili sorunları veriye dayalı olarak tartışabilme imkanı veriyor. Dolayısıyla eğitimle ilgili tüm alanlarda sürekli iyileştirme kültürünün güçlendirilmesi için de önemli bir dayanak sağlıyor. Kamuoyunun raporlara yönelik yoğun ilgisi de bizleri mutlu ediyor." diye konuştu.
"Son rapor, bir haftada 20 bin kez indirildi"
Raporlara gösterilen ilginin ne düzeyde olduğunun sorulması üzerine Özer, "Millî Eğitim Bakanlığının şu ana kadar yayımladığı 9 değerlendirme raporu, 10 ayda yaklaşık 3 milyon kez indirildi. Raporlara bu kadar yoğun ilgi olması önemli. Örneğin bir hafta önce yayımladığımız 'Türkçe-Matematik-Fen Bilimleri Öğrenci Başarı İzleme Araştırması 4. Sınıf Seviyesi' raporu sadece bir haftada 20 bin kez indirildi. Bu çalışmayla 4. sınıf seviyesinde öğrencilerimizin Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerinden performanslarıyla ilgili bir resim elde ettik." bilgisini paylaştı.
Özer, TIMMS ve PISA raporları ölçeğinde yapılan son raporla ilgili izleme çalışmasının iki açıdan önemli olduğunu belirtti. Bunlardan birincisinin TIMMS ve PISA araştırmaları gibi uluslararası standartlarda bir izleme çalışmasının ilk kez yapılması olduğunu dile getiren Özer, ayrıca raporun ölçek olarak oldukça kapsamlı bir çalışma olmasının önemine işaret etti.
Özer, bu çalışmayı dış bir değerlendirme kuruluşuna yaptırmadıklarını, Bakanlığın imkanlarıyla kendi ekiplerinin gerçekleştirdiğini ifade etti.
Mahmut Özer, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne, raporu hazırlayanlara ve danışma kuruluna, 81 ilde ölçme ve değerlendirme merkezi çalışanlarına ve milli eğitim müdürlerine teşekkür etti.
"Rapor verileriyle planlama yapılıyor"
Raporda sadece genel bir resmin bulunduğunu vurgulayan Özer, şunları kaydetti: "Çalışmada elde ettiğimiz detaylı verileri Temel Eğitim Genel Müdürlüğümüzle paylaştık. Genel Müdürlüğümüz, il müdürlükleriyle koordineli şekilde yapılacak iyileştirmeleri, atılacak adımları ve çalışmaları belirliyor. Dolayısıyla Bakanlığımızda öğrencilerimizin hangi konularda bilgi ve beceri eksiklikleri varsa onları telafi edecek yaklaşımlar belirleniyor. Ayrıca öğretmenlerimize yönelik eğitim planlamaları yaparken de bu verileri kullanacağız. Aynı şekilde, müfredat revizyonu çalışmalarında da raporun bulguları kullanılacak. Bu çalışmaya önümüzdeki yılda da devam edeceğimiz için iyileştirme için atılacak adımların sonuçlarını da izleyebileceğiz."
4 beceride Türkçe sınavı 15 pilot ilde tamamlandı
Özer, ayrıca ilk kez elektronik ortamda okuma, yazma, konuşma ve dinleme olmak üzere 4 beceride Türkçe sınavını 15 pilot ilde uyguladıklarını bildirdi.
Bu uygulamayı o illerde ilk kez oluşturdukları e-Sınav merkezlerinde yaptıklarını anlatan Özer, "Değerlendirmeler tamamlandı. Rapor hazırlama çalışmaları devam ediyor. Bu çalışma sonuçlarını da yıl içerisinde kamuoyuyla paylaşmayı planlıyoruz." dedi.