Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer'in röportajı şöyle:
"Millî Eğitim Bakanlığı, son yıllarda mesleki eğitimde önemli bir dönüşümü sağladı. Mesleki eğitimde yıllardan beri dile getirilen kronik sorunlar birer birer çözülmeye başlandı. Mesleki eğitimin Covid-19 salgını ile mücadelenin ilk aylarında toplumun ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yaptıkları üretimler ve gösterdikleri performans, hepimizin hafızasına kazındı. Mesleki eğitimde öğrenci sayısı ve özellikle başarılı öğrencilerin yönelimleri giderek artıyor.
Millî Eğitim Bakanlığı, geliştirdiği yeni projelerle bu iyileşme sürecini sürekli canlı tutuyor. Bakanlık, bu kapsamda en son 'Mesleki Eğitimde 1000 Okul' projesini hayata geçirdi. Projenin kapsamı göz önüne alındığında son yıllarda mesleki eğitimde kalitenin artırılması en önemli adımlardan birisi olduğu görülüyor. Biz de projenin detaylarını mesleki ve teknik eğitimden sorumlu Bakan Yardımcısı Mahmut Özer ile konuştuk.
Ekim ayında mesleki eğitimde oldukça kapsamlı bir proje başlattınız. Mesleki eğitimde 1000 okul projesinde amacınız nedir?
Projenin odağında, mesleki eğitimde son yıllarda yaşanan iyileşmenin tüm meslek okullarımıza yaygınlaştırılması ve mesleki eğitimin kalitesinin artırılması yer alıyor. Oldukça kapsamlı bir proje. Proje, mevcut 3 bin 259 mesleki ve teknik Anadolu lisesinden bin mesleki ve teknik Anadolu lisesini kapsıyor.
Proje süresini bir yıl olarak belirledik. Proje kapsamında seçilen bu okullarda yaklaşık 600 bin öğrenci eğitim alıyor. Okulların seçiminde öğrencilerin devamsızlık oranı, akademik başarı oranı, sınıf tekrarı yapan öğrenci oranı ve örgün eğitim dışına çıkan öğrenci oranı gibi kriterler kullanıldı. Proje kapsamında bu okullarımızı çok-boyutlu destekleyeceğiz. Proje sonunda bu okullarımızda ciddi iyileşme sağlayacağımıza inanıyoruz. Böylece mesleki eğitimin kalitesini tüm okullarımızda artırmış olacağız. Mesleki eğitimde kalitenin artması dolaylı olarak eğitim sistemimizin kronik bir sorunu olan okullar arası başarı farkının azaltılmasına da katkıda bulunacaktır.
Okullara ne gibi destekler sağlayacaksınız?
Amacımız, belirlediğimiz okulları çok boyutlu olarak desteklemek. Öncelikle okul yöneticilerimize ve öğretmenlerimize yönelik eğitim programları başlattık. Diğer taraftan, okulların fiziki altyapısını güçlendiriyoruz. Yeni laboratuvarlar yapacağız, mevcutlarını güncelleyeceğiz. Tüm okullarımıza kütüphane yapacağız. Spor alanları oluşturacağız. Öğrencilerimizin temel ve akademik beceri eksikliklerini telafi etmeye yönelik destek eğitim programları uygulayacağız. Öğrencilerimizin kişisel gelişimlerini desteklemeye yönelik farklı destek programları uygulayacağız. Ayrıca, öğrencilerimizin ebeveynlerinin eğitim düzeylerini artırmalarına yönelik eğitim destekleri sunacağız.
Projenin hedefinde sadece öğrenci bulunmadığı görülüyor
Bu projenin en önemli özelliklerinden biri, öğrencilerimizin gelişiminin desteklenmesinin çok boyutlu olarak ele alınmasıdır. Dolayısıyla, bu projeyi diğer projelerden ayıran en önemli özelliği, odağında sadece öğrencilerin olmaması, öğrencilerin yanı sıra okullardaki yönetici ve öğretmenleri ve özellikle aileleri kapsamasıdır.
Projenin detaylarına inelim o zaman. Öncelikle okul yönetici ve öğretmenlerden başlayalım. Bu kapsamda neler yapacaksınız?
Okul yöneticilerimize ve öğretmenlerimize yönelik eğitimler düzenleyeceğiz. Öncelikle yönetici ve öğretmenlerinin proje farkındalığını artırmak ve bilgilendirmek için tüm okullara yönelik eğitimler düzenlemeye başladık. Bu eğitimler 81 ilimizde halen devam ediyor. Ayrıca, okul yöneticilerimize yönelik kişisel gelişim ve liderlik eğitimleri düzenleyeceğiz. Diğer taraftan, bu okullardaki tüm meslek alan ve atölye öğretmenlerimizin proje süresinde iş başı ve mesleki gelişim eğitimleri almaları sağlanacaktır. Gerekli planlamalar yapıldı.
20 milyonluk onarım desteği
Seçilen okulların fiziki ortamlarının iyileştirilmesi için neler yapacaksınız?
Bu okullarımızın bakım ve onarımlarına öncelik verdik. Bu kapsamda şu ana kadar 20 milyon TL'lik onarım desteği sağladık. Okulların tamamında kütüphane oluşturmayı ve bilgi iletişim teknolojileri ile zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda da gerekli adımı hemen attık. Ve ilk adım olarak 350 okulumuzda kütüphane oluşturduk. Bu amaçla okullarımıza yaklaşık 17,5 Milyon TL'lik destek sağladık. 2021 yılının ilk beş ayında tüm kütüphanelerimizi tamamlamış olacağız. Bu okullarımıza akıllı tahta desteği sağlayacağız. Diğer taraftan okullarımızın her birinde en az bir yeni laboratuvar ve tasarım ve beceri atölyesi kuracağız. Ayrıca, mevcut laboratuvarları güncelleyeceğiz. Bu kapsamda da okullarımıza yaklaşık 85 Milyon TL destek sağladık. Dolayısıyla projenin bu boyutunda şu ana kadar 122,5 Milyon TL'lik destek sağlamış olduk.
Bunların tamamı sağlandığında eğitim ortamları daha zenginleşmiş olacak. Öğrencileri desteklemek için neler yapacaksınız?
Öğrencilerimize yönelik desteklerimiz iki ana tema üzerinden gerçekleştirilecek. Birinci destek paketi, temel beceri eğitim desteğine odaklanıyor. İkincisi ise kişisel gelişim desteğini kapsayacak. Birinci destek paketi, öğrencilerimizin temel eğitimden aşamasında eksik kalan temel beceri eksikliklerini telafi etmeyi hedefliyor. Bu kapsamda destek eğitim programı geliştirildi. Bu eğitimlerde özellikle Türkçe, matematik ve fen okuryazarlığının iyileştirilmesine ağırlık vereceğiz. Gerekli materyallerin hazırlanmasında sona yaklaştık. Diğer taraftan, destekleme ve yetiştirme kurslarında bu proje kapsamındaki okullara ilave destek eğitimleri sunacağız. Ayrıca, 81 ilde bulunan ve özel yetenekli öğrencilere eğitim desteği sunan Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM), 2021 yılından itibaren proje kapsamındaki okulların öğrencilerine proje geliştirme ve gerçekleştirme desteği sağlayacak.
Projede aileleri de unutmamışsınız. Bu kapsamda neler yapacaksınız?
Bildiğiniz gibi ailelerin eğitim durumu öğrencilerin akademik başarılarını etkiliyor. Türkiye'de okullar arası başarı farklarını azaltmada ebeveyn eğitim seviyesinin yükseltilmesi, öncelik verilmesi gereken politika alanlarından birisini oluşturuyor. Bu nedenle projeye ebeveynleri de dâhil ettik. 81 ilde yöneticilerimizin koordinasyonu ile halk eğitim merkezlerinde velilerimizin talepleri doğrultusunda istedikleri alanlarda sertifikalı eğitimler düzenlenecek. Ayrıca, isteyen velilerimize açıköğretim yoluyla eğitimlerine devam edebilme imkânı sağlanacak.
Projenin detaylarına baktığımızda oldukça kapsamlı olduğu ve mesleki eğitimde çok-boyutlu bir iyileşmeyi odağına koyduğu görülüyor. Projenin takibi nasıl olacak?
Projenin tüm basamaklarını ve bütçelendirilmesini yaptık. Özellikle, Covid-19 salgın şartlarını göz önüne alarak önceliğimizi okul ortamlarının iyileştirilmesi ve zenginleştirilmesine verdik. Bu kapsamdaki yatırımlarımızı hızla tamamlayacağız. Diğer taraftan, projenin performans göstergeleri de belirlendi. Tüm illerimizdeki gelişmeleri performans göstergeleri üzerinden izliyoruz. Bakanlığımızda Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünde bir birim, projenin koordinasyonunu yürütüyor. Tüm aşamalarını bakanlık bürokratlarımız ve il yöneticilerimizle her ay detaylı toplantılarla ele alıyoruz. Gelişmeleri kamuoyu ile de düzenli bir şekilde paylaşacağız. Ayrıca, detaylı raporlar da hazırlayacağız.
Öğrenci Gelişim Destek Paketleri
Öğrencilere kişisel gelişim destek paketinde neler var?
Öncelikle okullarımızda bireysel veya grup olarak spor aktiviteleri yapabilecek yaşama merkezleri oluşturacağız. Böylece öğrencilerimiz okulda rahatlıkla spor aktiviteleri yapabilecekler. Tüm öğrencilerimize ilk yardım eğitimi verilecek ve isteyen öğrencilerimize yüzme öğretilecek. Yine, öğrencilerimize düzenli olarak psikososyal destekler verilecek. Okullarda düzenli olarak madde bağımlılığı üzerine bilgilendirici etkinlikler düzenlenecek. Diğer taraftan, tüm okullarımız her ay bilim, kültür, sanat, spor ve sanayi gibi alanlarda başarılı ve tanınan kişilerin deneyimlerini paylaşmaya yönelik kariyer günleri düzenleyecekler. Yine bu okullardaki öğrencilerimizin müzik, tiyatro ve sinema gibi etkinliklere katılımları desteklenecek. Ayrıca, proje kapsamındaki okulların tamamı Anadolu güzel sanatlar ve spor liseleri ile eşleştirilecek ve ortak kültür, sanat ve spor etkinlikleri düzenlenecektir."