08 Ocak 2023 09:46
Okul öncesinde hedef yüzde 100
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlığın 2023 yılı hedeflerine ilişkin bir değerlendirmede bulunarak, "Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çocuklarımızın geleceği için, eğitim sistemimizi daha da iyi noktalara getirmek için durmadan çalışacağız. 2022 yılında okul öncesi eğitime erişimi artırmak amacıyla 1.000 tanesi İstanbul'da olmak üzere 3 bin yeni anaokulunun hizmete alınması için yola çıktık ve 6 bin 4 yeni anaokulu kapasitesi oluşturduk. Böylece hedeflediğimiz kapasitenin iki katına ulaştık. 2023 yılında ise 3 yaşta okullaşma oranını yüzde 16'dan yüzde 50'ye, 4 yaşta okullaşma oranını yüzde 38'den yüzde 70'e ve 5 yaşta okullaşma oranını ise yüzde 99'dan yüzde 100'e ulaştırmayı hedefliyoruz." dedi.
Tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranları yüzde 99 ve üzerine çıkacak
2022 yılında eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarını yüzde 95'in üzerine çıkarmayı hedeflediklerini hatırlatan Bakan Özer, "İlkokul ve ortaokulda okullaşma oranları yüzde 95'in üzerinde olduğu için bu dönemde okul öncesi ve ortaöğretim kademelerine odaklandık. Ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 90'dan yüzde 95,06'ya yükseldi ve böylece tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranları ilk kez yüzde 95'in üzerine çıktı. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda erken uyarı ve takip sistemi sayesinde tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranlarını yüzde 99 ve üzerine çıkarmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Çırak ve kalfa sayısı 1 milyon 500 bin olacak
Mesleki eğitimin güçlendirilmesi kapsamında mesleki eğitim merkezlerinde çırak ve kalfa sayısının 7 kat artışla 1 milyon 200 bine ulaştığını kaydeden Özer, gelecek yıl için bu sayının 1 milyon 500 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
200 milyon yardımcı kaynak ücretsiz olarak dağıtılacak
Bakan Özer, eğitimde fırsat eşitliğinin artırılması kapsamında tüm sınıf seviyelerinde 160 milyon yardımcı kaynağı hazırlayarak öğrencilere ücretsiz olarak dağıtıldığını anımsatan Özer, "2023 yılında 200 milyon yardımcı kaynağı öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıtmayı hedefliyoruz." dedi.
Kapalı bulunan tüm köy okulları yeniden açılacak
Bakan Özer, aktif olarak kullanılmayan köy okullarını yeniden açarak köy yaşam merkezlerine dönüştürmeye başladıklarını hatırlatarak şunları söyledi: "2 bin 200 köy yaşam merkezi açıldı. Bu binalar ihtiyaçlar doğrultusunda anaokulu, ilkokul ve halk eğitim merkezlerine dönüştürülerek aktif eğitim birimleri olarak kullanılması sağlandı ve bu okullarda farklı kuşakların aynı çatı altında eğitim alması sağlandı. 2023 yılında kullanılmayan tüm köy okullarını köy yaşam merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Yaz okulu uygulaması devam edecek
Yaz Okulu projesi kapsamında resmi okullar bünyesinde bilim, sanat, matematik ve İngilizce olmak üzere ilk kez dört farklı alanda yaz okulu açtıklarını ve bundan yaklaşık 1 milyon öğrencinin ücretsiz olarak yararlandığını anımsatan Özer, 2023 yılında da yaz okulu uygulamasına devam edileceğini ayrıca sömestr tatilinde de öğrencilerin bu eğitimden ücretsiz yararlanabileceklerini kaydetti.
Özer, öğrencilerin madde bağımlılığı başta olmak üzere her türlü bağımlılığa yönelik farkındalıklarını artırmak için tüm eğitim kademelerinde 8 milyon 70 bin öğrenciye, 193 bin öğretmene ve 1 milyon 705 bin veliye olmak üzere yaklaşık 10 milyon kişiye rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti verildiğini belirterek, "2023 yılında bağımlılıkla mücadele kapsamında ayrıntılı bir programı İçişleri Bakanlığımız ile birlikte hazırlayarak pedagojilerine uygun olarak 19.1 milyon öğrenci, 1.2 milyon öğretmen ve 5 milyon velinin bu eğitimlere katılımını sağlayacağız." dedi.
İçeriği daha da zenginleşecek ÖDS, tüm sınıflara hitap edecek
Yardımcı kaynaklara ilave olarak öğrencilerin bireysel öğrenme sürecine destek olmak amacıyla öğrenci ve öğretmenlerin birlikte kullandıkları "Öğrenci/Öğretmen Destek Sistemi" (ÖDS) oluşturulduğunu hatırlatan Özer, şunları söyledi: "Bu platform, öğrencilerin farklı alanlardaki öğrenme eksiklerini belirleyerek bu eksiklikleri giderecek doğru materyallere yönlendirme sağlıyor. Bu nedenle ÖDS'nin içeriği 2023 yılında daha da zenginleştirilecek ve tüm sınıfları kapsayacak şekilde genişleyecek."
5 milyon öğrenci ücretsiz yemek imkânından faydalanacak
Ağırlıklı olarak taşımalı eğitim kapsamındaki ve pansiyonlarda kalan öğrencilerin yararlandığı ücretsiz yemek desteğinden 2022 yılının başlarında 1,5 milyon öğrencinin yararlandığına dikkati çeken Özer, "Özellikle okul öncesindeki öğrencilerimize öncelik vererek bu sayıyı 1,8 milyona çıkardık. 2023 yılının sonuna kadar okul öncesi tüm öğrencilerimizin ücretsiz yemek desteğinden yararlanmasını sağlayacağız. Böylece ücretsiz yemek desteğinden faydalanan öğrenci sayısını 5 milyonun üzerine çıkartmayı hedefliyoruz." dedi.
Kitap sayısı 150 milyon olacak
Kütüphanesiz Okul Kalmayacak projesi ile 16 bin 361 yeni kütüphane inşa edilerek tüm okulların kütüphaneye kavuşturulduğunu anımsatan Özer, "Okul kütüphanelerindeki kitap sayısı 28 milyondan 110 milyona yükseltildi. 2023 yılında okuma kaynakları zenginleştirilerek okullardaki kitap sayısını 150 milyona ulaştırmayı hedefliyoruz." dedi.
Tüm liselerin imkânları iyileştirilecek
Özer, okullar arası imkân farklılıklarının azaltılmasına yönelik uygulanan projelerin 2023 yılında da devam edeceğini ifade ederek Ortaöğretimde 10.000 Okul Projesi kapsamında liselerin tamamının imkânlarının iyileştirileceğini kaydetti.
Hedef, 10 bin ürünün tescili
2022 yılının ilk on bir ayında meslek liselerinde üretilen döner sermaye gelirinin 2 milyar liraya yükseldiğini; 2023 yılında meslek liselerinde üretimden elde edilen toplam döner sermaye gelirinin 3 milyar liraya yükseltilmesinin hedeflendiğini belirten Özer, fikri mülkiyet ve sınai haklar konusunda ise şunları söyledi: "2022 yılında 8 bin 300 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili sağlandı. Bu ürünlerin 162 tanesi ticarileştirildi. 2023 yılında 10 bin ürünün tescilinin alınması ve en az yüzde 5'inin ticarileştirilmesini hedefliyoruz." dedi.
Halk eğitim kurslarından 15 milyon vatandaş yararlanacak
Hayat boyu öğrenme kapsamında 2022 yılında halk eğitim merkezlerinden toplam 13 milyon 386 bin vatandaşın yararlandığını belirten Özer, söyle devam etti: "2023 yılında halk eğitim merkezlerinden 15 milyon vatandaşın yararlanması sağlanacak. Ayrıca, halk eğitim merkezlerindeki tüm kurs içeriklerinin istihdamı destekleyecek şekilde güncellenmesi ve dijital bir platforma aktarılması (HEMBA: Halk Eğitim Merkezi Bilişim Ağı) sağlanacak. Dijital platform oluşturulduktan sonra bu kurslar yurtdışındaki vatandaşlarımızın kullanımına açılacak."
Aile Okulu projesinden 2.5 milyon aile yararlanacak
Bakan Özer, Türk aile yapısının desteklenmesi için değerler, ahlâk, iletişim, bağımlılıklarla mücadele, çevre bilinci, ilk yardım ve trafik bilgisi gibi 12 farklı alanda, Aile Okulu projesi kapsamında 81 ilde 1 milyon 110 bin ailenin yararlandığını kaydederek 2023 yılında 2,5 milyon ailenin bu eğitimlerden yararlanmasının hedeflendiğini belirtti.
Öğretmenlik Meslek Kanunu, yeni düzenlemelerle iyileştirilecek
"Öğretmenlik Meslek Kanunu" ile öğretmenlik mesleğinin özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlandığına işaret eten Bakan Özer, şunları söyledi: "Şartları taşıyan ve eğitimlerini tamamlayan öğretmenlerin yüzde 98'i sınav başvurularını gerçekleştirdi. Sınav başvurusu yapan öğretmenlerimizin de yüzde 99'u sınava katıldı. Sınav sonucunda 516 bin 974 öğretmenimiz uzman öğretmen, 66 bin 679 uzman öğretmenimiz de başöğretmen olma hakkını kazandı. 2023 yılında yeni düzenlemelerle öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili ilave iyileştirmelerin yapılması hedefleniyor."
Tüm ilçelere engelli halk eğitim merkezi
18 yaş üzeri engeli olan vatandaşlara sürekli eğitim desteği sağlamak üzere ilk kez engelli halk eğitim merkezleri kurulduğunu; erişimi kolaylaştırmak amacıyla engelli vatandaşların ve ebeveynlerin bu merkezlere ulaşımlarının ücretsiz gerçekleştirildiğini ifade eden Özer, 81 ilde kurulan merkezlerin 2023 yılında tüm ilçelere yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini söyledi.
Tüm ilçelere BİLSEM
Bakan Özer, özel yetenekli öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını desteklemek ve yetenekli öğrencilerin potansiyellerini artırmak amacıyla BİLSEM sayısını 2022 yılında 375'e çıkartıldığını belirerek 2023 yılında ise tüm ilçelerde BİLSEM kurulması ve öğrencilerin erişiminin kolaylaştırılmasının hedeflendiğini söyledi.
2022 yılında 286 rehberlik ve araştırma merkezinin hizmete sunulduğunu hatırlatan Özer, 2023 yılı itibarıyla RAM sayısını 300'e çıkaracaklarını belirtti.
Tüm okullar çevre dostu olacak
Özer, öğrencilerin yaşayarak çevre bilinci edinmelerini sağlamak için 'Çevre Dostu 1.000 Okul Projesi'nin hayata geçirildiğini anımsatarak, "Her ilçede en az bir okul olmak üzere 1.000 çevre dostu okul oluşturuldu. Bu kapsamda 1.325 sıfır atık kütüphanesi kuruldu. 2023 yılında ise tüm okulların çevre dostu olması sağlanacak. Ayrıca, 2023 yılında okullarda enerji tasarrufunu sağlamak için en fazla enerji tüketen 1.000 okula toplam 60 MW'lık üretim gerçekleştirecek çatı üstü GES kurulacak." dedi.
Güncel Haberler
BAKAN TEKİN'İN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
29 Ekim 2024 08:54
MESLEKİ EĞİTİM MÜFREDATI, SEKTÖRLERİN İHTİYAÇLARI DOĞRULTUSUNDA GÜNCELLENECEK
"2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"nda, mesleki eğitime ilişkin gelecek yıl izlenecek politika ve tedbirler yer aldı. [...]
31 Ekim 2024 14:30
"CUMHURİYETİN YENİ YÜZYILI" KONULU YARIŞMALARIN ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENDİ
"Cumhuriyetin Yeni Yüzyılı" konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarının ödül töreni, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı [...]
30 Ekim 2024 13:40
CUMHURİYET HAFTASININ İLK DERSİ, "DERSİMİZ: CUMHURİYETE DOĞRU" FİLMİYLE BAŞLADI
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzalı genelge doğrultusunda, Cumhuriyet Haftası kapsamında öğrenciler bugün ilk derse [...]
28 Ekim 2024 14:16