GAZİANTEP'TE GENÇLERİN MESLEKİ EĞİTİMLERİNİN DESTEKLENMESİ İÇİN İŞ BİRLİĞİ

21 Haziran 2022 15:25

Protokolle, ortaokul eğitimini tamamlamış gençlerin erken yaşta mesleki beceri kazanmalarını sağlayarak genç işsizliği azaltmak, istihdamı artırmak için mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı ve işletmede mesleki eğitime devam eden öğrencilerin ailelerine eğitim desteği verilmesi amaçlanıyor. 
 
Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencilerini Destekleme İş Birliği Protokolü imza töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitimde artık paradigmanın değiştiğini vurguladı. Artık mesleki eğitimde sektör ile iş birliği yapıldığını, müfredatın birlikte belirlendiğini, öğrencilerin staj, öğretmenlerin beceri eğitimlerinin işletmelerde yapıldığını ifade eden Özer, şu an itibarıyla mesleki eğitim verip sektör ile iş birliği yapılmayan hiçbir alan kalmadığını belirtti.
 
Bakan Özer, artık meslek liselerinin başarı hikâyeleriyle gündemde olduğunu dile getirerek "Mesleki eğitim merkezlerine artık 28 Şubat sürecinin uzaklaştırmış olduğu başarılı öğrenciler gitmeye başladı. Artık meslek liseleri yüzde 1'lik başarı diliminden öğrenci almaya başladı. Artık ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesine, İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki Teknik Anadolu Lisesine, Teknopark Mesleki Teknik Anadolu Lisesine gitmeye başladılar. Her yıl meslek liselerinin almış olduğu öğrencilerin puanı artmaya başladı. Bu neye işaret ediyor? Artık bir zamanlar bu uygulamanın uzaklaştırmış olduğu akademik olarak başarılı öğrenciler gerçek destinasyonlarına dönmeye başladılar." dedi.
 
Mesleki eğitimde üretim kapasitesinin devasa boyutlara ulaştığını ifade eden Bakan Mahmut Özer, şunları kaydetti: 
 
"2021 yılını 1 milyar 162 milyonla kapattık. 2022 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi 1,5 milyarlık gelir hedefliyoruz. Bu üretimden öğretmenlerimiz de öğrencilerimiz de katkı payı alıyorlar. 2021 yılında tüm Türkiye'deki mesleki eğitim öğrencilerine dağıttığımız pay, 50 milyon lirayı geçti. Muhtemelen bu yıl 100 milyona ulaşacak. Mesleki eğitimde artık patent, faydalı model, marka tasarım tescilleri alınıyor. Mesleki eğitim okullarımız artık yurt dışına ihracat yapıyor. Artık meslek liselerimizde AR-GE merkezi var."
 
Gaziantep Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin okullar bazındaki üretim sıralamasında Türkiye birincisi olduğunu anımsatan Bakan Özer, 2022 yılı içeinde hedefin Gaziantep'in kent çapındaki üretiminin döner sermayede Türkiye ikincisi olması olduğunu belirtti. 
 
Mesleki eğitimde en önemli açılımın mesleki eğitim merkezlerinin güçlendirilmesi olduğunu ifade eden Özer, mesleki eğitim merkezlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi bu topraklardaki Ahilik kültürünün vücut bulduğu ve geleneksel "çıraklık, kalfalık, ustalık" eğitiminin gerçekleştiği merkezler konumunda olduğunu söyledi. Bu merkezlerde Almanya'daki dual mesleki eğitim gibi haftada 1 gün okula gidildiğini, 4 gün işletmede beceri eğitim alındığını dile getiren Bakan Özer, 25 Aralık 2021 tarihinde 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişiklikle mesleki eğitim merkezlerine devam eden gençlerin her ay almış oldukları asgari ücretin yüzde 30'u oranındaki ücreti devlet olarak üzerlerine aldıklarını, 3. sınıfın sonunda kalfa olanların ücretlerinin de asgari ücretin yüzde 30'undan yüzde 50'sine çıkarıldığını anlattı. 
 
Bu iki önemli değişikliğin mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısını 3 kat artırdığına işaret eden Özer, "Bu kanun değişikliğinden önce tüm Türkiye'de mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısı, 159 bin idi. Bugün tüm Türkiye'de, mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısı, 520 bin. Yani son 5 ayda mesleki eğitim merkezlerine 360 bin öğrenci katılımı olmuş." dedi.
 
Katsayı uygulaması öncesinde mesleki eğitimin iyi bir noktada olduğu dönemde öğrenci sayısının 249 bin 774 olduğunu, bugün katsayı uygulaması öncesi rakamın da ikiye katlandığını belirten Özer, "Allah'a şükür, artık katsayı uygulaması, 28 Şubat'ın mesleki eğitime yapmış olduğu tahribatları değil; yepyeni hikâyeleri konuşuyoruz. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi 2022 yılının sonuna kadar tüm Türkiye'de 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkezleriyle buluşturacağız. Bu bir taraftan iş gücü piyasasının aradığı elemanı bulmasını sağlayacak. Diğer taraftan bu ülkede genç işsizliği azaltmak için de çok önemli bir enstrüman sağlayacak. Ben inanıyorum ki Gaziantep de bu artışta rol model olan şehirlerimizden biri olacak." diye konuştu.
 
Proje kapsamında Şahinbey Belediyesinin sınırları içerisinde mesleki eğitim merkezindeki öğrencilere Bakanlığın verdiği aylık 1.275 liraya ilave olarak 500 lira daha ödeneceğini söyleyen Özer, bunun ilk adımının Bursa Büyükşehir Belediyesi ile atıldığını belirtti. Başka illerden de bu hayra vesile olacak olanların çıkacağına inandığını ifade eden Özer, projeye katkı sunan tüm yönetici ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti. 
 
Konuşmaların ardından protokol; Gaziantep Valisi Davut Gül, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener tarafından imzalandı.

İlgili Fotoğraflar