Açılış töreninde yaptığı konuşmada bir ülkenin en kalıcı ve sürdürülebilir sermayesinin beşeri sermaye, ikincisinin de üretim kapasitesi olduğunu dile getiren Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer; bu iki alanın da geliştirildiğinde ülkenin ilerlemesine engel hiçbir problemin olmayacağını ifade etti.
Bakan yardımcılığı döneminde mesleki eğitime destek vererek aşkla, heyecanla gençlere katkı sunmaya çalışan çok değerli isimlerle tanışma fırsatı bulduğunu anlatan Bakan Mahmut Özer; iş gücü piyasası ile el ele verilip yürütülen süreçte artık mesleki eğitimde problemlerden değil; artan patent, faydalı model, marka, tasarım tescillerinden, yurt dışına ihracattan, en önemlisi de üretimden bahsedildiğini kaydetti.
Bugün mesleki eğitim sistemi içinde 54 AR-GE merkezi bulunduğunu belirten Özer, "O kadar mutlulukla söyleyebiliyorum ki son 10 yılda Millî Eğitim Bakanlığının yıllık ürün tescili 2.9 iken 2022 yılının ilk 5 ayında, 7 bin 200 ürünün tescilini aldık biz. Bu, öyle basit bir şey değil. 7 bin 200 tasarım, marka, faydalı model ve patenti tescilledik. Bunu ortaöğretim öğrencilerimizle, öğretmenlerimizle yaptık. Aslında bu, ülkemizin geleceğine yapılan en büyük yatırım çünkü fikrî mülkiyette güçlü olmadığınız zaman rekabet edebilmeniz mümkün değil. Katma değeri yüksek olan üretim yapabilmeniz için hem mevcut konvansiyonel üretimi bilebilmeniz lazım hem teknolojik gelişmeleri bilmeniz lazım hem de geliştirebilme kabiliyetinizi sürekli güçlendirmeniz lazım. İşte mesleki eğitim, hep birlikte attığımız adımlarla artık o noktaya doğru ilerliyor." dedi.
Mesleki eğitim merkezlerinin özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin insan kaynağını karşılamada büyük potansiyele sahip olduğunun altını çizen Bakan Özer, "Bakan yardımcılığım sırasında çok büyük enerji sarf ettik orayı güçlendirmek için. Lise diploması hakkı yoktu, onu verdik. Bu süreçleri iyileştirdik. Çalışmalar yaptık ama bir noktaya doğru gidebildi. 87 binde aldığımız öğrenci sayısını 159 binlere çıkarabildik." diye konuştu. Daha çok gencin mesleki eğitimle buluşturulabilmesi, hem işveren hem de öğrenciler için cazip bir mekanizma oluşturabilmek için yasal değişiklik yapıldığını şu sözlerle anlattı:
"25 Aralık 2021 tarihinde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda çok ciddi bir değişiklik yaptık. Benim hayalimdi. Cumhurbaşkanımıza da arz ettim. Cumhurbaşkanımız bunun Türkiye'deki genç işsizliğin azaltılması ve istihdamın artmasında ne kadar kritik bir enstrüman olduğunu hemen görerek Meclis süreci başladı. 25 Aralık 2021 tarihinde Türkiye'deki tüm mesleki eğitim merkezlerinde 159 bin çırak, kalfa vardı. Bugün itibarıyla 505 bin çırak var."
2022 yılının sonuna kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı gibi 1 milyon gencin mesleki eğitimle buluşturulacağını belirten Bakan Özer, " ... Çünkü bizim insan kaynağımızın niteliğini ve insanlarımızın üretim ve emek ilişkisini güçlendirmeden çok güçlü hâle gelebilmemiz mümkün değil. Kovid sürecinde gördük. Üretmediğiniz zaman paranız olsa bile alamıyorsunuz. Tedarik zincirlerinde bir sıkıntı olduğu anda sistem bloke oluyor. Mesleki eğitimde maske ürettik, N95 maske makinesi ürettik, 5 eksenli CNC tezgahları ürettik. Hızlı antijen kiti ürettik. Bu, şu demek: Sadece ihtiyacını karşılamak değil; üretebilme kabiliyetini, kapasitesini güçlendirebilmek." dedi.
Açılışı yapılan kurumların çok farklı bir modeli hayata geçirdiğini anlatan Özer, "Bu mesleki teknik Anadolu lisesi değil, mesleki eğitim merkezi değil, başka bir model. Mesleki teknik Anadolu lisesi, sizin öğrencileriniz sürekli akademik olarak reel iş ortamında becerilerini teknoloji kabiliyetlerini arttırmaya yönelik bir eğitim programı ve öğrenciyi seçen, sürekli takip eden, istihdam kabiliyetini güçlendiren bir eğitim programı. İnşallah iş dünyamızın bu çeşitlilikleriyle çok daha güzel örnekler çıkacaktır." diye konuştu.
İyi işlerin kolay olmadığının altını çizen Özer, projeyi hayata geçiren Serdar Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Tütek'e, ekibine, Bakan Yardımcılarına, sürece emek veren Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener'e, önceki genel müdür Kemal Varın Numanoğlu'na ve katkı veren herkese teşekkürlerini sundu.
Proje, sanayinin ihtiyaçları üzerine tasarlandı
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise insan kaynağının çağın gerektirdiği şekilde yetiştirilmesinin önemine dikkati çekerek "Sayın Bakanım, ülkemizin özellikle mesleki eğitiminde çok ciddi farklar yarattınız. Bunun için size minnettarım. Meslek liselerini tercih edilen ve yüzde birlik dilimlerdeki öğrencilerin tercih ettiği okullar hâline getirdiniz. Tarih sizi yazacak Sayın Bakanım." ifadelerini kulandı.
Serdar Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Tütek de projeyi, sanayinin ihtiyaçları üzerine tasarladıklarını söyledi. Tütek, projeyi bir yılda tamamladıklarını kaydederek AR-GE Mükemmeliyet Merkezinde hedeflerinin meslek liselerinin plastik bölümünde okuyan öğrencilere yardımcı olarak sanayiye ileri teknik eleman yetiştirmek olduğunu ifade etti.